Co powiesz na odrobinę egzotyki na talerzu?
… Kotlety z ziemniakami i kapustą są świetne, ale zostawimy je na inną okazję 😉
Dzisiaj niecodzienne danie, które przekona smakiem i wywoła pozytywne skojarzenia z kuchnią dalekiego wschodu!
Łatwy w przygotowaniu makaron ryżowy z wegańskimi kolorowymi dodatkami.
To prosta baza składników, którą możesz modyfikować w zależności od stopnia zaawansowania i dostępności składników.

~ PAD THAI Z TOFU ~
(porcja na 1 osobę)
— CO POTRZEBUJESZ —
tofu naturalne – 90g (połówka)
makaron ryżowy wstążki – 100g
olej rzepakowy – 5 łyżek
cebula – połówka średniej
imbir świeży – 1 łyżka
czosnek – 1 ząbek
ostra papryczka – ilość wedle uznania 😉
pomidor – 1 sztuka
POKROJONE W DROBNE PASKI lub PLASTRY:
marchew – mała
papryka – 1/4
brokuły – 3 małe różyczki / mała cukinia/ kilka szparagów
SOS:
sos sojowy -2 łyżki
syrop klonowy – 1 łyżeczka
mleko kokosowe – 2 łyżki
masło orzechowe – 2 łyżki
pasta z tamaryndowca – 1 łyżka (opcjonalnie dla podbicia efektu)
sok z pół limonki
woda – dla płynnej konsystencji
WYKOŃCZENIE:
kolendra świeża
kiełki
orzeszki ziemne (arachidowe) – garstka



PRZYGOTOWANIE
-> makaron zalej osoloną letnią wodą – potrzebuje około pół h.
-> rozgrzej małą patelnię i podpraż na złoty kolor orzechy
-> na większej patelni podsmaż krótko cebulkę, dodaj pakiet:
czosnek, imbir, chili podsmaż max 30 sekund, dodaj pokrojony pomidor
-> wrzuć warzywa po kolei i smaż ok 7 min, mieszając aż będzie al dente
-> w tym samym czasie rozgrzej olej na małej patelni i usmaż na złoto pokrojone w drobną kostkę tofu ze szczyptą soli, pieprzu, kurkumy, papryki słodkiej i 1 łyżką sosu sojowego
-> do warzyw dodaj odcedzony makaron i wymieszane w szklance składniki sosu
-> wymieszaj dokładnie zawartość patelni, wszystko razem chwilę podsmaż
-> wyłóż na talerz, udekoruj ładnie i ciesz się azjatyckim smakiem!


na zimno smakuje równie dobrze


Warto się zaopatrzyć, starcza na długo… kupione w Kuchnie Świata za 6PLN.
Danie super. Bez pasty, mleka kokosowego, zamiast limonki – cytryna, orzeszki zastapilam sezamem, makaron cieniutki. Rewelacja! Zajadam się od kilku dni! 🙂
to danie jest genialne, bo można je uprościć maksymalnie tak jak Ty to zrobiłaś 🙂
jak tylko mamy ochotę przenieść się w tropiki to od razu robimy pad thai 😀 pozdrawiamy!