Menu
VegeVibes
VegeVibes

kolorowy pad thai z tofu

Posted on April 7, 2019May 5, 2019

Co powiesz na odrobinę egzotyki na talerzu?
… Kotlety z ziemniakami i kapustą są świetne, ale zostawimy je na inną okazję 😉

Dzisiaj niecodzienne danie, które przekona smakiem i wywoła pozytywne skojarzenia z kuchnią dalekiego wschodu!
Łatwy w przygotowaniu makaron ryżowy z wegańskimi kolorowymi dodatkami.
To prosta baza składników, którą możesz modyfikować w zależności od stopnia zaawansowania i dostępności składników.

~ PAD THAI Z TOFU ~
(porcja na 1 osobę)

— CO POTRZEBUJESZ —
tofu naturalne – 90g (połówka)
makaron ryżowy wstążki – 100g
olej rzepakowy – 5 łyżek
cebula – połówka średniej
imbir świeży – 1 łyżka
czosnek – 1 ząbek
ostra papryczka – ilość wedle uznania 😉
pomidor – 1 sztuka

POKROJONE W DROBNE PASKI lub PLASTRY:
marchew – mała
papryka – 1/4
brokuły – 3 małe różyczki / mała cukinia/ kilka szparagów

SOS:
sos sojowy -2 łyżki
syrop klonowy – 1 łyżeczka
mleko kokosowe – 2 łyżki
masło orzechowe – 2 łyżki
pasta z tamaryndowca – 1 łyżka (opcjonalnie dla podbicia efektu)
sok z pół limonki
woda – dla płynnej konsystencji

WYKOŃCZENIE:
kolendra świeża
kiełki
orzeszki ziemne (arachidowe) – garstka

kluczem dobrze uprażonych orzechów jest średni płomień i bardzo częste mieszanie do momentu aż się zarumienią
SOS – najlepiej dokładnie wymieszać w małym słoiku
kilka podstawowych składników wystarczy do stworzenia tego efektywnego dania!

PRZYGOTOWANIE

-> makaron zalej osoloną letnią wodą – potrzebuje około pół h.
-> rozgrzej małą patelnię i podpraż na złoty kolor orzechy
-> na większej patelni podsmaż krótko cebulkę, dodaj pakiet:
czosnek, imbir, chili podsmaż max 30 sekund, dodaj pokrojony pomidor
-> wrzuć warzywa po kolei i smaż ok 7 min, mieszając aż będzie al dente
-> w tym samym czasie rozgrzej olej na małej patelni i usmaż na złoto pokrojone w drobną kostkę tofu ze szczyptą soli, pieprzu, kurkumy, papryki słodkiej i 1 łyżką sosu sojowego
-> do warzyw dodaj odcedzony makaron i wymieszane w szklance składniki sosu
-> wymieszaj dokładnie zawartość patelni, wszystko razem chwilę podsmaż
-> wyłóż na talerz, udekoruj ładnie i ciesz się azjatyckim smakiem!

zapakuj do lunchboxa i ciesz się pełnowartościowym daniem w pracy!
na zimno smakuje równie dobrze
TAMARIND PASTE – pasta z tamaryndowca – wzmacnia dodatkowo idealny balans słodki – słony – kwaśny -ostry.
Warto się zaopatrzyć, starcza na długo… kupione w Kuchnie Świata za 6PLN.

2 thoughts on “kolorowy pad thai z tofu”

  1. Ala says:
    May 7, 2019 at 7:54 am

    Danie super. Bez pasty, mleka kokosowego, zamiast limonki – cytryna, orzeszki zastapilam sezamem, makaron cieniutki. Rewelacja! Zajadam się od kilku dni! 🙂

    Reply
    1. Patrycja says:
      May 12, 2019 at 12:23 pm

      to danie jest genialne, bo można je uprościć maksymalnie tak jak Ty to zrobiłaś 🙂
      jak tylko mamy ochotę przenieść się w tropiki to od razu robimy pad thai 😀 pozdrawiamy!

      Reply

Leave a Reply to Ala Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recent Posts

  • kolorowy pad thai z tofu
  • avocado na prędce / 5’guacamole
  • rozpustne śniadanie jaglane
  • Witaj w VegeVibes!

Recent Comments

  • Patrycja on kolorowy pad thai z tofu
  • Ala on kolorowy pad thai z tofu

Archives

  • April 2019
  • March 2019

Categories

  • przepisy
  • wpisy

Meta

  • Log in
  • Entries RSS
  • Comments RSS
  • WordPress.org
©2019 VegeVibes | WordPress Theme by Superb WordPress Themes